top of page
תחילת העמוד

שאלות נפוצות

AMD

מתי אני צריך לפנות לרופא?

מגיל 50 מומלץ לעבור בדיקה תקופתית בכל שנה אצל רופא עיניים. הסימנים המוקדמים של AMD לרוב לא מתבטאים בהפרעה בראיה ולכן מעקב תקופתי חשוב. במידה ומופיעים הפרעות בראייה, טישטוש ראייה, אובדן חלק משדה הראייה או עיוות של הראייה (קווים ישרים נראים פתאום עקומים) מומלץ לפנות לרופא עיניים בהקדם.

 

 

מה אני יכול לעשות לשמור על הראייה שלי במידה ויש לי AMD יבש?

אם רופא העיניים שלך איבחן AMD יבש הדבר החשוב ביותר הוא לעקוב אחר הראייה במידה ויופיעו סימנים שמרמזים על מעבר ל-AMD רטוב. סימנים אלו יכולים לכלול עיוות של הראיה, טישטוש ראיה חדש או אובדן חלק משדה הראייה. מומלץ לעקוב אחר מצב הראייה בעזרת לוח אמסלר. רופא העיניים שלך יגיד לך בכל כמה זמן צריך לחזור על הבדיקה. הדבר החשוב ביותר בזמן ביצוע הבדיקה הוא לראות האם הופיעו שינויים בראייה (עיוות או טישטוש חדש). במידה ולא ניתן לחזור על הבדיקה כעבור מספר ימים.

הדבר הנוסף שאפשר לעשות כדי לשמור על הראייה הוא להפסיק לעשן. מחקרים הראו שאפילו אצל אנשים שיש להם כבר AMD רטוב, אם הם הפסיקו לעשן מצבם היה יותר טוב מאשר אם לא.

 

האם אני נמצא בסיכון לפתח AMD?

הגורם המשמעותי ביותר שקשור להתפתחות AMD הוא הגיל, כאשר בערך ל-70% מהאנשים בגיל 70 יש סימנים של AMD, אך לא בכולם נדרש טיפול. הגורם השני בחשיבותו הוא עישון, ומומלץ להפסיק עישון גם אם כבר אובחנה המחלה, אפילו אם בשלב הרטוב. גורמים נוספים כמו אנשים אחרים במשפחה עם AMD עשויות לתרום להתפתחות המחלה, אבל החשיבות שלהם קטנה בהרבה.

 

 

אם יש לי AMD רטוב, כמה חשוב הטיפול?

כיום קיימים טיפולים מאוד יעילים לעצירת ההתקדמות של AMD רטוב. זריקות תוך עיניות של תרופות מקבוצת anti-VEGF יכולות לעכב את התקדמות המחלה בכ-90% מהמקרים ואפילו להוביל לשיפור בראייה בשליש מהעיניים. במידה והמחלה לא מטופלת צפויה הדרדרות בראייה בתוך מספר חודשים אשר עשויה להוביל עד לאובדן ראייה חמור ועיוורון בעין.

 

התחלתי טיפול ל-AMD רטוב, עד מתי אני צריך להמשיך בטיפול?

הטיפול ב-AMD רטוב הוא בזריקות תוך עיניות של תרופות מקבוצת anti-VEGF. התרופות האלה יכולות לעכב את התקדמות המחלה בכ-90% מהמקרים ואפילו להוביל לשיפור בראייה בשליש מהעיניים. התרופות פעילות בעין כ-4-8 שבועות ולאחר מכן יש לחזור על הזריקה. רופא העיניים שמטפל בך ימשיך לעקוב אחר התגובה לטיפול ויחליט כמה זמן יש להמשיך בטיפול, האם צריך להחליף תרופה בגלל חוסר יעילות והאם אפשר לרווח את הזמן בין זריקות בגלל תגובה טובה לטיפול. כאשר יש תגובה טובה לטיפול מקובל לרווח את הזריקות עד לאחת בכל 3 חודשים. לא ניתן לקבוע כמה זמן יש צורך להמשיך בטיפול וישנם אנשים שמקבלים מאות זריקות לאורך שנים רבות.

במידה ותהיה הפסקה בטיפול לפני סופו ישנה סכנה להידרדות מהירה בראייה. לא ניתן להבטיח לשחזר ראייה במידה והיא מתדרדרת!

AMD שאלות
שאלות סכרת

איך הסכרת פוגעת בראייה?

מחלת הסכרת יכולה לפגוע בראייה בשתי צורות עיקריות

  1. הופעת בצקת במקולה שמובילה לטישטוש הדרגתי בראייה. הטיפול העיקרי כיום בסיבוך זה הוא בזריקות תוך עיניות של תרופות מקבוצת anti-VEGF כמו אווסטין, לוסנטיס ואייליה.

  2. סיבוכים של כלי דם חדשים ברשתית שיכולים לגרום לדימום בעין או הפרדות של הרשתית, ומובילים לירידה חדה ופתאומית בראייה. הטיפול במצבים אלו הוא בשילוב של זריקות תוך עיניות של תרופות מקבוצת anti-VEGF, טיפולי לייזר וניתוחי רשתית.

 

מתי אני צריך לפנות לבדיקת רופא?

אם אבחנו לך סכרת חדשה מומלץ לפנות לרופא עיניים לצורך הערכת מידת הפגיעה ברשתית. אצל כאחד מכל חמישה אנשים שמאובחנים עם סכרת סוג 2, יש מעורבות של המחלה ברשתית כבר בזמן האבחנה. גם במידה ואין מעורבות של העין מומלץ להמשיך במעקב תקופתי כל שנה לצורך מעקב.

 

 

הופיע לי טישטוש ראייה פתאומי בעין, מה אני צריך לעשות?

הופעת טישטוש ראייה פתאומי יכול לנבוע מגורמים רבים כמו דימום בזגוגית, היפרדות רשתית, דימום ברשתית. בכל מצב של שינוי פתאומי בראייה יש לפנות מיידית לרופא עיניים לצורך הערכה וקבלת טיפול.

 

 

אם אני חולה סכרת, מה אני יכול לעשות לשמור על הראייה שלי?

אצל חולי סכרת רבים העין יכולה להיות מעורבת במחלה ולהוביל לפגיעה בראייה. אם ידוע שיש לך סכרת יש להקפיד על איזון קפדני של הסכרת, איזון גורמי סיכון נוספים שאולי קיימים כמו לחץ דם גבוה או רמות כולסטרול גבוהות. יש לשמור על דיאטה מאוזנת ולרדת במשקל במידה ויש משקל עודף. אחד הגורמים החשובים ביותר שאפשר להשפיע עליו הוא להפסיק לעשן!

אובאיטיס

הופיע לי אודם וכאבים בעין, אני צריך לפנות לרופא?

תסמינים אשר גורמים להפרעה בתיפקוד, כמו טישטוש חדש בראייה, כאבים בעין או אודם חדש עשויים לרמז על בעייה עינית. במקרים כאלה מומלץ לפנות לרופא עיניים על מנת ולהבדק.

 

אובחנה לי אובאיטיס, כמה זמן אני צריך להמשיך בטיפול?

מטרת הטיפול באובאיטיס היא לשלוט ולדכא את הדלקת התוך עינית ולמנוע המשך פגיעה בראייה. הרופא המטפל ינסה מגוון של טיפול שונים על מנת ולהגיע למצב של דלקת לא פעילה. הטיפולים הללו יכולים להוביל למצב בו הדלקת אינה מתבטאת והחולה לא חש בכל בעיה. לא ניתן לקבוע מראש את משך הטיפול והאופן היחיד לוודא המשך צורך בטיפול הוא לנסות ולרדת במינון או להפסיקו.

כל שינוי בטיפול יעשה אך ורק על ידי הרופא המטפל, תוך מעקב אחר מצב הדלקת. הפסקה מהירה מדי של הטיפול יכולה להוביל להתלקחות של הדלקת והחמרה בראייה.

לא ניתן לקבוע מראש את משך הטיפול והוא עשוי להמשך אף מספר שנים.

 

הרופא מסר לי שהוא לא מצא את הסיבה לדלקת, האם זו בעיה?

הטיפול באובאיטיס כולל 2 חלקים, טיפול בדלקת וניסיון לזהות את הגורם למחלה. ישנן בדיקות רבות אשר ניתן לבצע על מנת ולנסות ולזהות את הגורם למחלה ובכלל זה בדיקות דם, הדמיות, ביופסיות ושיתוף רופאים מומחים מתחומים אחרים. הרופא המטפל שלך יבחר בבדיקות המתאימות לפי שיקול רפואי.

במרבית המקרים לא מתגלה הגורם למחלה ומקובל לומר שבשני שליש מהמקרים הגורם לא ידוע והמחלה מוגדרת כאידיופטית.

במרבית המקרים הטיפול בדלקת מתחיל לפני השלמת הבירור ואינו תלוי בזיהוי הגורם למחלה. הטיפול ניתן בהתאם לממצאים בבדיקת העיניים גם אם אין אבחנה ברורה.

שאלות אובאיטיס
הדמייה במחלות רשתית
הדמייה ברשתית

אני אמור לעבור בדיקת הדמייה של הרשתית, איך אני מתכונן?

אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקות הדמייה של הרשתית ואין צורך בצום. במידה וידוע על אלרגיות לתרופות, ובייחוד לפירות ים או יוד, יש למסור על כך לרופא לפני הבדיקה.

 

מה הסכנות בבדיקות ההדמייה? כמה פעמים אני יכול לעבור אותן?

בבדיקת ה-OCT אין סכנה ואין קרינה. ניתן לעבור את הבדיקה בכל מפגש עם הרופא, וחולים רבים עוברים אותה בכל מספר שבועות.

 

בבדיקת פלורסצין גם כן אין קרינה ולכן אין מניעה לעבור אותה שוב ושוב לפי הצורך.


בזמן הבדיקה חולים עשויים לחוש מעט בחילה או לסבול מהקאה. לאחר הזריקה לכל החולים מופיע גוון עור כתום, והשתן נצבע בכתום למשך כ-24 שעות. באופן נדיר חולים אלרגיים לחומר המוזרק ויכולים לפתח תגובה אלרגית אשר מתבטאת בגרד, פריחה ובמקרים נדירים בקוצר נשימה או התמוטטות.

במידה וידוע על אי ספיקה של הכליות יש לדווח על כך לרופא המטפל לפני הבדיקה כדי שהיא תבוצע בהתאם.

טיפולים במחלות רשתית

האם זריקות תוך עיניות כואבות?

זריקה תוך עינית מבוצעת תוך שימוש בהרדמה מקומית בטיפות ובמרבית המקרים אין כל כאב. בזמן הטיפול ייתכן ותחוש/י במגע עם העין וחוסר נוחות קל, אך לא צפוי כאב.

 

האם צריך לקבל טיפות אחרי הזריקה?

בעבר היה מקובל לתת טיפול אנטיביוטיקה למשך מספר ימים לאחר זריקה תוך עינית. לאחר  מספר גדול של עבודות שבדקו עשרות אלפי מטופלים, נמצא שהטיפול האנטיביוטי לא יעיל במניעת זיהומים ולכן כיום מקובל בעולם לא לתת טיפות אנטיביוטיקה לאחר כל זריקה. הסכנה בזיהום לאחר הזריקה היא כ-1/2000 זריקות. במידה וב-10 ימים הראשונים לאחר זריקה מופיע כאב חזק בעין, אודם מפושט או ירידה חדה בראייה, יש לפנות מיידית לרופא המטפל כדי לבדוק שלא מדובר בזיהום.

ישנם רופאים אשר נותנים למטופלים טיפות של דמעות מלאכותיות לאחר הזריקה על מנת ולהקל מעט על תחושת אי נוחות שעשויה להתפתח לאחר הזריקה.

 

 

האם יש מגבלות אחרי הזריקה?

אחרי קבלת הזריקה התוך עינית ניתן לחזור מיידית לפעילות מלאה, למעט אם את/ה חש/ה טישטוש בראייה או חוסר ביטחון ביכולת לתפקד באופן מלא. ההגבלה היחידה היא שמומלץ לא לשחות במשך כ-10 ימים לאחר הזריקה. אין כל מניעה לטוס אחרי זריקה של תרופות מקבוצת anti-VEGF או סטרואידים.

במידה והוזרק לעין גז, אסור לטוס למשך מספר שבועות, והרופא המטפל ימסור לך כמה זמן בדיוק אסור לטוס.

 

האם יש מגבלות אחרי טיפול בלייזר?

אחרי טיפול בלייזר עשוי להופיע טישטוש ראייה זמני אשר לרוב חולף אחרי מספר שעות. למעט מגבלות הנוגעות לטישטוש ראייה (לדוגמא מומלץ להמנע מנהיגה), אין מגבלות אחרות.

טיפולים במחלות רשתית
bottom of page